Informatie voor de watersporter

VS overweegt veiling van superjacht Amadea

Het indrukwekkende 106 meter lange superjacht werd in mei 2022 in Fiji in beslag genomen. De autoriteiten beweerden destijds dat het schip toebehoorde aan de Rus Suleiman Kerimov, die op de sanctielijst belandde na gebeurtenissen in Oekraïne. Echter, Eduard Khudainatov betwist deze claim. Deze oliemiljardair, die niet op de Amerikaanse sanctielijst staat, beweert de werkelijke eigenaar te zijn achter een reeks van bedrijfsstructuren.

De Amerikaanse autoriteiten blijven echter sceptisch en hebben het schip aan de ketting gelegd. Nadat Khudainatov zijn aanspraak maakte, werd een geplande veiling uitgesteld. Ondertussen stapelen de onderhoudskosten zich op, tot wel $6 ton per maand. Hoewel dit een aanzienlijk bedrag lijkt, valt het eigenlijk nog mee. Over het algemeen wordt aangenomen dat de jaarlijkse onderhoudskosten van een superjacht ongeveer 10% van de aanschafprijs bedragen. Met een schip van ongeveer $300 miljoen zou dit neerkomen op $30 miljoen, dus in die context lijken de huidige kosten van $7 miljoen niet buitensporig hoog. Meestal zijn de personeelskosten de grootste uitgaven, en voor een niet-varend schip zijn er uiteraard minder mensen nodig.

Hoe dan ook, de Amerikanen willen graag van de kosten af, en ondanks het aanbod van Khudainatov om deze te dragen, overwegen ze nog steeds het schip te veilen. Khudainatov heeft tot 23 februari de tijd om bezwaar te maken tegen dit besluit. Dit kan het beste worden gedaan door aan te tonen dat hij, in tegenstelling tot wat de autoriteiten beweren, niet simpelweg een tussenpersoon is voor Kerimov.

Voor meer informatie over de Amadea: boatinternational.com (Engels)

Foto: Boat International

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht