Informatie voor de watersporter

Y-Toren Race zal op 3 en 4 mei 2014 als vanouds het nieuwe wedstrijdseizoen op het IJsselmeer openen

PERSBERICHT
y-toren_raceDurgerdam – De Y-Toren Race is al meer dan 40 jaar dé opener van het wedstrijdseizoen op het IJsselmeer. De wedstrijden worden georganiseerd door ZV het Y. Dit is een van de oudste zeilverenigingen van Nederland met als uitvalsbasis het pittoreske dorpje Durgerdam, onder de rook van Amsterdam. De wedstrijdbanen liggen rondom Pampus. Waar de meeste wedstrijden kampen met een terugloop in het aantal deelnemers is de Y Toren al twee jaar hét evenement dat groeit. De editie van 2013 had 48 deelnemers en de organisatie heeft de ambitie om volgend voorjaar 70 boten aan de start te hebben.
Aparte sportbotenklasse
De sportbotenklasse is een klasse waarin de sportieve, veelal moderne boten, het tegen elkaar opnemen. Het zijn boten tussen de 6 en 9 meter van max. 2000 kg, zoals Laser sb3, J22, J70, J80, Melges 20, Melges 24, Maxfun 25, Smile 22, etc. etc. Er zijn in Nederland veel van dit soort sportieve wedstrijdboten, echter per type vaak te weinig voor een eigen eenheidsklasse. Door de bundeling in de sportbotenklasse ontstaat een competitief veld van vergelijkbare ‘soortgenoten’. Er wordt gevaren op handicap maar een ORC meetbrief is niet nodig. Alle boten varen volgens hun eigen klassenvoorschriften. Per type boot is maar 1 ORC meetbrief nodig voor een uitslag o.b.v. handicap. De nieuwe klasse krijgt een eigen wedstrijdbaan. Er zal een kraan beschikbaar zijn voor het takelen van de sportboten.
Professioneel, intensief en authentiek
De professionele wedstrijdleiding zorgt voor meerdere starts per dag met intensieve up- en downwind races. De wedstrijden worden gevaren op minimaal 2,50 meter diep water. Voor diep stekende boten (>2.20m) die Durgerdam niet in kunnen zijn er ankermogelijkheden voor de haven met een gratis dinghy service naar de wal. Op zaterdagavond is catering en muziek in de gezellige en authentieke haven van Durgerdam. Inschrijving staat open voor alle ORC gemeten boten, Sportboten en Eenheidsklassen.
De wedstrijden maken deel uit van de verbondsbezem competitie van de Noordzeeclub. Het inschrijfgeld is slechts €42,50 inclusief gratis ligplaats van de vrijdag voor het evenement tot de maandag erna. De Y-Toren Race wordt in 2014 verzeild op 3 en 4 mei.
Meer informatie en inschrijven via www.zvhety.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht