Zeilster Marit Bouwmeester op shortlist voor Sportvrouw van 2017

Hilversum, Arnhem – Eind van dit jaar is het NOS | NOC*NSF Sportgala. Wie kiezen de sporters en coaches dan uit hun midden als Sportman, Sportvrouw, Paralympische sporter, Sportploeg en Coach van 2017?

Shortlist
Om een inkijkje te geven in de lastige taak om te komen tot de nominaties voor de verkiezingen, wordt dit jaar voor het eerst de zogenaamde ‘shortlist’ gepubliceerd. Deze lijst maken NOC*NSF en NOS elk jaar, in samenspraak met de jury, uit het overzicht van alle sportprestaties van het afgelopen verkiezingsjaar. Hieruit kiest de vakjury de nominaties, die op 3 december bekend worden gemaakt. Het opstellen van de shortlist is dus niet anders dan eerdere jaren, nieuw is dat deze nu ook openbaar is. Uit de sporters en coaches op deze lijst kiest de jury de genomineerden.

Bij de vrouwen bevat de shortlist tien namen. Ook hieruit worden drie genomineerden gekozen. Opvallendste naam is die van Nycke Groot. De handbalster werd eind vorig jaar met de Nederlandse ploeg tweede op het EK. Daarnaast won ze met haar Hongaarse club Györi de Champions League.

Lieke Martens is de andere teamsporter die kans maakt op een individuele uitverkiezing. De voetbalster veroverde met Oranje de Europese titel en werd door de FIFA uitgeroepen tot beste speelster van de wereld.

Schippers en Wüst
De andere vrouwen op de shortlist zijn de wegwielrensters Chantal Blaak, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, zeilster Marit Bouwmeester, zwemster Ranomi Kromowidjojo, atlete Dafne Schippers, baan- en wegwielrenster Kirsten Wild en schaatsster Ireen Wüst. (NOS, NOC-NSF)