windverwachting

Enorme overlast door wier, watersporters opgelet

Enorme overlast door wier, watersporters opgelet

De laatste jaren ervaren watersporters steeds meer overlast door wier op het Markermeer, IJmeer en de randmeren. Vaarzeker merkt dit jaar een enorme toename in de hoeveelheid watersporters die in de problemen komen hierdoor. Deze zomer lijkt de wiergroei eerder begonnen te zijn en bovendien omvangrijker. Watersporters wordt aangeraden om goed voorbereid op pad te gaan.

Overlast door fontijnkruid
De afgelopen jaren is overlast door fontijnkruid hand over hand toegenomen. De westelijke kant van het Markermeer, het IJmeer en de randmeren zijn hierin de hotspots. Waar het in het verleden hooguit onhandig was voor watersporters, valt nu op dat veel schepen in de problemen komen en assistentie nodig hebben.

Toename hulpaanvragen
Vaarzeker biedt hulp aan watersporters in problemen, en merkt dat het aantal hulpvragen door problemen als gevolg van wier hard stijgt. De planten zijn vroeg begonnen met groeien en de totale hoeveelheid lijkt meer dan voorgaande jaren. Het maaien van het wier is pas net van start gegaan en zal naar verwachting een druppel op een gloeiende plaat zijn.

Schade aan vaartuigen
Het blijft niet alleen bij stilgevallen boten, maar vaartuigen raken ook beschadigd. Langeveld: “We zien dat een groter percentage vaartuigen inmiddels ook werkelijk schade oploopt. De keerkoppeling en motor worden zwaarder belast als de schroef vol wier zit, waardoor deze veel warmer worden dan normaal. Ongeveer 30% van de schepen die wij helpen zijn beschadigd geraakt door het wier.”

Voorbereiding
Watersporters moeten altijd al goed voorbereid op pad gaan, maar met deze overlast is dat extra belangrijk. Online is bijvoorbeeld de applicatie Waterplantenmelder te vinden, waar de locaties goed weergegeven worden.

Voor meer informatie: vaarzeker.nl

Foto: Vaarzeker

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X