Informatie voor de watersporter

Havenbedrijf Rotterdam gaat pleziervaart op de Nieuwe Maas strenger controleren

Rotterdam – Het Havenbedrijf Rotterdam wil in 2019 meer doen om ongelukken met pleziervaarten te voorkomen. Afgelopen jaar waren er veertien incidenten met pleziervaartuigen. “Rijkelijk veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers”, vindt havenmeester René de Vries.

In 2018 daalde het aantal ongelukken van 129 naar 118 op een kleine miljoen scheepvaartbewegingen, maar daaronder waren wel vijf ‘ernstige ongelukken’. Vooral de olielekkage van de Bow Jubail sprong in het oog. Daarnaast was er een botsing met een watertaxi en een sloep. Ook zonk een pleziervaartuig.

“Na dat ongeluk met de sloep zijn we met iedereen om tafel gaan zitten”, zegt De Vries. “We gaan hier in 2019 meer op toezien, want herhaling van zo’n incident wil ik voorkomen. Daarom gaan we strenger handhaven op de regels. Schippers worden geacht met matige snelheid de haven uitvaren.” Hij benadrukt dat recreanten in de pleziervaart ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. “Als zij niet veilig varen, gaan wij handhaven.” (RTVRijnmond)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht