windverwachting

Koploper Golden Globe Race Van Den Heede vol bewondering voor Nederlander Slats: “Mark is een beest, alles kan nog…”

Saint Malo – Gisteren heeft de koploper in de Golden Globe Race Jean-Luc Van Den Heede (73) na zijn twaalfde (..) ronding van Kaap Hoorn in zijn leven via de satelliettelefoon een uitvoerig gesprek gevoerd met journalisten en de organisatie. De Fransman ligt nog 1350 mijl voor op onze landgenoot Mark Slats, maar kan vanwege problemen met de verstaging van zijn mast niet meer voluit varen. De grote vraag is of Mark Slats er in zal slagen ‘VDH’ alsnog in te halen voor de finish in Saint Malo.

Jean Luc Van Den Heede jaloers op de vervangen patrijspoorten van Mark Slats’ Rustler: “Ik ben nog lang niet zeker van mijn zaak. Mark is een beest…” (foto Golden Globe Race / PPL)

De solozeiler vertelde over alle (voedsel)ontberingen, de stormen op de zuidelijke oceanen en de gewenning van het alleen zijn na 148 dagen op zee. De veteraan blijkt ook groot ontzag voor onze landgenoot Mark Slats te hebben. En jalousie. Met name op de maatregelen die Slats heeft genomen om alle patrijspoorten van de oude Rutsler 36 te vervangen door ramen die niet condenseren of te dichten. Van Den Heede: “Slats heeft dat goed gezien. Ik had dat ook moeten doen. Je wilt niet weten hoeveel water van die ramen komt. Daarbij was de sprayhood van de kajuitingang al in flarden gegaan. De reserve moest ik bij echt ruig weer wel neerklappen om ook die niet te verspelen. Van elke golf in de kuip liep er een flink deel de boot in… De kajuit was door en door nat.”

En verder over Mark Slats: “Hij is m’n gevaarlijkste concurrent. Ik ben er nog helemaal niet gerust op. Mark loopt regelmatig mijlen op mij in. Niet altijd veel, maar gisteren toch weer 30. Ik krijg zijn positie door van bevriende (korte golf – red) radioamateurs. Op 9 november had ik nog een voorsprong van 1530 mijl en gisteren nog maar 1342! Ik hoef me maar vast te varen in een hoge drukgebied en het is afgelopen. Alles kan nog… Mark is een beest! Je moet eens zien hoe hij er uit ziet. Ik zit niet helemaal meer in de race met dat mastprobleem. Gisteren had ik het zeil dubbel gereefd, terwijl ik het normaal gesproken bij één rif had gelaten. Ik moet voorzichtig zijn met m’n mast, want als-ie overboord zou gaan, dan is alles verloren. Ik finish liever achter Mark als tweede, dan ergens te stranden in een haven van Montevideo, Punta del Este ou Rio de Janeiro…” (Nauticlink, Voile et Voiliers, Golden Globe Raceactuele posities)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X