Bij Harri Trading worden papieren zeekaarten nog handmatig bijgewerkt

Roterdam – De scheepvaart kan niet zonder papieren zeekaarten. Specialist Harri Trading houdt ze nauwkeurig up-to-date. Verzamelaars kunnen in de winkels terecht.

De Perzische Golf komt langzaam tot leven op een tekentafel van Harri Trading in de Rotterdamse Waalhaven. Dunne lijnen op zeekaart 3950 laten zien dat de zeebodem voor de kust van het emiraat Qatar is vergeven van de leidingen voor olie en gas. Aan weerszijden van die buizen is het verboden om een anker neer te laten of een visnet uit te gooien. De kaart vertelt ook waar grote schepen een veilige vaargeul kunnen vinden en welke lichtboeien welke licht- en geluidsignalen afgeven.

Harri Trading is een specialist in actuele zeekaarten voor de beroeps- en pleziervaart. De firma houdt handmatig de zware papieren kaarten up-to-date van de British Admiralty, de wereldleider in maritieme cartografie. Met ragfijne letters en symbolen tekenen de correctoren van de firma aan dat er een scheepswrak is ontdekt, een windmolenpark wordt aangelegd of een datakabel is afgezonken. Een centimeter te veel naar links of rechts en het schip dat vertrouwt op de aantekeningen kan in ernstige problemen komen. Iedere wijziging wordt nog dezelfde dag verwerkt. (De Volkskrant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *