Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

15 mei feestelijke kiellegging trekschuit op Historische Scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’ in Maasluis

PERSBERICHT

Maassluis – Op 15 mei 2019 om 16.00 uur zal de bouw van de trekschuit ‘Den eerste Snik’ bij de Historische Scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’ (P.J. Troelstraweg 2) feestelijk van start gaan. De kiellegging zal worden verricht door Corine Bronsveld-Snoep, Wethouder van Cultuur in Maassluis. De schuit zal in twee jaar worden gebouwd onder leiding van de bekende scheepsbouwer Peter Schouten uit Kortenhoef in het kader van een leerwerkproject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Historische scheepswerf heeft onderdak gevonden in een voormalig bedrijfspand waar naast het bezichtigen van de bouw ook een informatiecentrum met museale functie is ingericht. In Museum Maassluis werd een scheepsmodel van een trekschuit voor passagiersvervoer aangetroffen, alsmede een uitvoerig boekwerk van en over trekvaarten en trekschuiten. Hierin wordt melding gemaakt van de Maassluise scheepsbouwer Leendert Hoogendam (1696-1743). Hoogendam bouwde op zijn hier in Maassluis gelegen werf 19 trekschuiten van het type Snik. In het Scheepvaart Museum Amsterdam werden de door Hoogendam handgeschreven beschrijvingen van de bouw aangetroffen. In het Maritiem Museum Rotterdam werden de bouwtekeningen van trekschuiten voor passagiersvervoer gevonden. Beide bronnen vormen de basis voor de definitieve tekeningen.

Geen historisch verantwoorde trekvaart zonder authentieke trekschuit door een paard getrokken! En wat is er mooier dan de oorspronkelijke route te varen, die volgens dienstregeling vanuit Maassluis (nabij de markt) naar Delft vertrok. Deze historie is aan de hand van tekeningen en foto’s te bewonderen in het infocentrum vanaf 15 mei 2019. Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan de landelijke provinciale projecten om de oorspronkelijke trekvaartroutes in ere te herstellen. De stichting ‘Zorg en Vlijt’ is vanaf begin 2015 lid van de Erfgoedtafel “Trekvaarten”, Provincie Zuid-Holland.

Op de werf kan tevens een workshop modelbouwen van de trekschuit worden gevolgd. Het basisonderwijs in Maassluis zal modelbouwpakketten kunnen aanschaffen, waar verschillende wedstrijdelementen aan verbonden gaan worden.
Met de Historische scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’ en de bouw van ‘Den eerste Snik’ heeft Maassluis er een (toeristische) trekpleister bij, die de stad (inter)nationaal verder op de kaart zal zetten!

Meer informatie www.historischewerf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *