Informatie voor de watersporter
Rivier de IJssel

Vaarroute van Meppel naar Doesburg over de IJssel

Meppel, ook wel het Amsterdam van het Noorden genoemd is de startplaats van onze route naar het midden van het land. We gaan varen op een rivier met stroom en genieten van lommerrijke uiterwaarden en mooie Hanzesteden langs de IJssel. 

We draaien weer het Meppelerdiep op in zuidwestelijke richting. Aan bakboord passeren we de afslag Hoogeveense vaart, maar wij gaan rechtdoor richting Zwartsluis. Hier waren we al eens eerder (https://www.nauticlink.com/vaarroute-randmeren-noord-varen-van-kampen-naar-lemmer/) en de handelskade is nog steeds een prima plek voor de ochtendstop met koffie op het terras. We verlaten Zwartsluis en nemen het brede slingerende Zwarte Water zuidwaarts, bakboord uit dus. Meteen bevinden we ons in een weelderig groen landschap. Schrik niet als er een snelle speedboot voorbij komt met een lachende dame op ski’s aan een touw, het vaarwater mag hier gebruikt worden als waterskibaan. 

Na de brug met de groene bogen passeren we het fraaie dorp Hasselt. Wie in Zwartsluis de koffie heeft overgeslagen kan hier liggend aan de Julianakade genieten van een bakkie. 

De route over de IJssel

Bij de ‘blauwvingers’

Het Zwarte Water slingert verder. De afslag naar de Gelderse Vecht aan bakboord laten we voor wat die is en weldra komt Zwolle in zicht. We blijven het Zwarte Water volgen en komen als vanzelf in het oude stadscentrum. Als watersporters hebben we weer het privilege om zomaar op de mooiste plekjes van de stad te mogen liggen en in het centrum van deze Hanzestad is dat niet anders. Na de lunch is er genoeg te doen in de hoofdstad van Overijssel. Dat kan het beroemde dinomuseum Dinoland zijn maar ook museum de Fundatie is zeer de moeite waard met schilderijen van Appel, van Gogh, Lucebert en talloze anderen. Zwolle kent de Blauwevingerdagen, Cafe de Blauwe vinger en de blauwe-vinger koekjes. Vroeger waren de Zwollenaren niet blij met deze geuzennaam. Nu wel gelukkig. De legende gaat dat Zwolle ooit een klokkenspel zou verkopen aan Kampen. Eigenlijk was de prijs veel te hoog en volgens de Kampenaren speelde het klokkenspel ook nog beledigende liedjes. Toch wilden ze het bijzondere carillon graag hebben. Kampen ging schoorvoetend akkoord met de prijs maar stelde als vreemde voorwaarde te mogen bepalen hóe er betaald werd. Op de kar vol zakken stuivers die de buurtstad meenam hebben de Zwollenaren hun vingers blauw moeten tellen. Tot groot vermaak van de nieuwe eigenaren van het instrument.

Dinoland (foto: dinoland.nl)

Varen op stroom

Als we Zwolle verlaten via het Zwolle IJsselkanaal gaan we de IJssel op. Dit is een ander soort vaarwater dan we tot nu toe gewend zijn. De rivier stroomt en er is veel beroepsvaart. De stroomsnelheid ligt rond de anderhalve knoop (3 km/u). 

Het varen op stroom vraagt voor vertrek om een paar extra controles. Stilvallen op water met stroom is een ander verhaal dan op stilstaand water waar de boot doorgaans wel doordrijft tot aan de wal. Er is geen tijd voor kleine reparaties. Controleer daarom voor vertrek in Zwolle de volgende zaken: 

  • het oliepijl
  • het koelwaterfilter 
  • v-snaren.  

Zorg ook dat het anker klaar is om te gebruiken mocht er toch iets voorvallen. Communicatie via de marifoon is via kanaal 10, uitluisteren levert soms nuttige informatie op.

Blauw bord

De beroepsvaart die stroomopwaarts vaart mag bochten afsnijden. In de binnenbocht is immers veel minder stroom tegen. Schepen dei dat doen tonen naast de stuurhut een blauw bord met een wit licht in het midden. Zo kunnen tegenliggers met de stroom mee hier rekening mee houden en de buitenbocht nemen. 

De recreatievaart moet altijd stuurboordwal houden, in ons geval de groene kant. Als er een schip met blauw bord voor ons vaart gaan andere vrachtschepen er om heen. Ze komen dan dus aan onze kant van de vaarweg. Iets om goed op te letten. Wij hebben geen haast en blijven dus lekker in de buitenbocht bij de groene boeien.

Pitstop

Dan is het tijd de rivier op te gaan. We varen het Zwarte Water weer op en slaan bakboord uit het Zwolle IJsselkanaal op. Na de sluis komt de rivier in beeld. Neem de hoek naar de rivier ruim want het schip wordt dwars weggezet. We steken over en beginnen aan onze tocht richting Deventer. 

Het groene landschap

Na twee mijl komen we langs de afslag naar Hattem. Hier is een jachthaven. Mocht er toch iets niet goed zijn aan boord, dan is dit een prima plek voor een pitstop. Zo niet dan varen we door en genieten van het varen en het landschap. Na twee tot drie uur varen komen we bij het dorp Wijhe op de oostelijke oever. Hier is een haventje met een drijvend terras. Een prima plek voor de lunch. 

Deventer

Na de lunch gaan we de rivier weer op richting het gezellige Deventer. We komen eerst langs de jachthaven. Die ligt mooi beschut tegen de hekgolven van het vrachtverkeer op de rivier. Het nadeel van de jachthaven is dat deze op twee en halve kilometer van het centrum ligt. Even een wandeling dus. Er is ook een alternatief. Op een steenworp afstand van de gezellige barretjes is een lange kade. Hier kan ook worden aangelegd en wie goeie stootkussens en een paar lange lijnen heeft kan hier prima de boot achter laten. Voor de overnachting zou ik toch de jachthaven kiezen. Een bezoekje aan de Davo stadsbrouwerij en proeflokaal met cafe restaurant is de moeite waard. Probeer vooral de DAVO Surf Ale. Deze American Wheat Ale is een fris, blond, hoppig bier met aroma’s van ananas en citrus.

Eieren met spek 

Met gebakken eieren met spek en een bak zwarte koffie spoelen we de biertjes van gisteravond weg en gaan we weer de rivier op. Onze eerste stop is Zutphen op ongeveer drie uur varen vanaf Deventer. Hier zoeken we een passantenplaatsje in de knusse Vispoorthaven. We liggen vlak bij het centrum maar de Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt met hun talloze terrasjes liggen net aan de andere kant van het centrum. Er zijn verschillende musea en leuke winkeltjes. De volgende plaats is Doesburg, opnieuw een schattig plaatsje met leuke straatjes en oude huisjes. Het ligt op drie uur varen van Zutphen. 

In Doesburg is het Lalique museum met werk zien van de Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Je ziet hier heel mooi glaswerk, maar ook schitterende juwelen. Vanaf Doesburg zou het nog ongeveer tien mijl zijn naar Arnhem, waar de IJssel zich afsplitst van de Nederrijn. Arnhem heeft een passantenhaven maar die ligt wat verder van het stadscentrum in een industriegebied. We brengen de nacht door in Doesburg. 

In de volgende  Nauticlink Vaarroute gaan we de Nederrijn op.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht