Informatie voor de watersporter

Volvo Ocean Race-vloot begint 'windloos' aan tiende etappe naar Göteborg

PERSBERICHT
Cardiff – Op zondagmiddag 10 juni 2018 begon de Volvo Ocean Race langzaam aan de tiende etappe richting Göteborg. Rond de oorspronkelijke starttijd van 17.00 uur Nederlandse tijd stond er nagenoeg geen wind. Daarom besloot het racecomité tot kort uitstel om het tij te laten keren, waarna de sterke getijdenstroming de boten de zee op hielp.

Foto: Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race
Om te voorkomen dat de vloot die stroming na het keren van het tij in het Kanaal van Bristol weer tegen zou krijgen, werd het parkoers rondom de boeien geschrapt. Dat geeft de teams de kans om op tijd uit het kanaal te zijn. Het Spaanse MAPFRE leidde de concurrentie over de lijn in een slow motion ballet. Met het Nederlandse Team Brunel, Vestas 11th Hour Racing, team AkzoNobel en Dongfeng Race Team naast zich.
Zowel SHK/Scallywag als Turn the Tide on Plastic waren te dicht op de lijn, waardoor ze door de stroming er te vroeg overheen werden gezet. Tijdens het manoeuvreren om ruimte te krijgen om op tijd te kunnen starten, bleef Scallywag onvoldoende vrij van Turn the Tide on Plastig. Dat resulteerde in een strafronde voor Scallywag, waarna ze achteraan aansloten.
Deze tiende etappe is een sprint van 1.300 nautische mijlen, althans zodra de wind toeneemt, van Cardiff naar het Zweedse Göteborg. De uitslag kan bepalend worden voor de eindzege. Dongfeng Race Team van schipper Charles Caudrelier leidt met een punt voorsprong op MAPFRE. Schipper Bouwe Bekking en zijn Team Brunel staan daar twee punten achter.
“We zijn blij met onze positie en kijken uit naar de komende etappe”, aldus Caudrelier kort voor vertrek. Xabi Fernández, de schipper van MAPFRE, zei: “Het wordt een lastige start hier in het Kanaal van Bristol. Maar het team heeft zelfvertrouwen en we moeten gewoon alles geven. We vertrouwen de bemanning en de boot is snel…Hopelijk starten we goed en kunnen we genieten van een mooie kustrace.”
Om 20.30 uur Nederlandse tijd ging Dongfeng Race Team aan kop, gevolgd door het Nederlandse Team Brunel en MAPFRE. Nog altijd in heel licht weer. Ondanks de langzame start zal de snelheid naar verwachting toenemen. De verwachte aankomsttijden zijn nu donderdagnacht en vrijdag.
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht