Informatie voor de watersporter

Windsurfer Dorian van Rijsselberge wint Nederlandse zeilprijs 'Conny van Rietschoten Trofee'

PERSBERICHT
Rotterdam – Woensdagavond heeft in de Sociëteit van de ‘Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas’ in Rotterdam de uitreiking plaatsgevonden van de 31ste ‘Conny van Rietschoten Trofee’. Winnaar van de prestigieuze zeilprijs , die jaarlijks door een onafhankelijke stichting wordt toegekend, werd deze keer windsurfer Dorian van Rijsselberge.
De Trofee, waaraan geen geldprijs is verbonden, wordt jaarlijks uitgereikt aan één of meer personen, die al dan niet gezamenlijk een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de zeilsport. Er waren ook dit jaar weer vier categorieën met genomineerden met elk een winnaar:
– Categorie Jeugdzeilen/surfen: Maxime Jonker (winnaar), Afrodite Kyranakou & Jeske Kisters;
– Categorie Zeezeilen: Erik van Vuuren (winnaar);
– Categorie Internationaal en Olympisch zeilen/surfen: Dorian van Rijsselberge (winnaar),Udo Hessels, Marcel van de Veen, Mischa Rossen;
– Categorie Wedstrijdzeilen nationale klassen: Jeroen de Groot en Abele de Jong (winnaars),Thijs Kort en Willy Boomsma.
Uit de winnaars van deze categorieën heeft de jury Dorian van Rijsselberge als winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2012 gekozen en motiveerde haar keus als volgt:
‘Dorian behoeft nauwelijks enige toelichting. De manier waarop hij superieur heeft gesurft tijdens de Spelen is weergaloos. Dorian heeft een opmerkelijke route gezocht en gevonden richting Olympisch goud. Hij heeft in de aanloop naar de Spelen een team om zich heen gevormd met misschien wel zijn grootste concurrenten. Dorian, vlaggendrager in Londen voor de Nederlandse Olympische ploeg, is voor de jeugd een inspiratiebron en rolmodel. Ook de manier waarop hij zich direct na de Spelen in het kitesurfen heeft gestort getuigt van zijn honger en passie.’

De ‘Conny van Rietschoten Trofee’ is sinds 31 jaar de belangrijkste zeilprijs van Nederland. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1977/1978 en 1981/1982 winnaar van de Whitbread (de huidige ‘Volvo Ocean Race’), een zware zeilrace rond de wereld.
Ook de ‘De Maas Trofee’ werd weer uitgereikt. Deze is bestemd voor iemand die zich voor de zeilsport bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Het bestuur van de Stichting Zeiltrophy bepaalt jaarlijks of, en zo ja aan wie, de ‘De Maas Trofee’ wordt uitgereikt. De winnaar voor 2012 is Irene Wentink en wel op basis van de volgende motivatie:
‘Irene is Nationaal Judge, maar heeft in het kader van haar opleiding tot International Judge ook de nodige internationale ervaring. Als medeoprichtster van Sailability Nederland zet zij zich al jaren in om het zeilen voor mensen met een beperking over de hele wereld te ontwikkelen en te organiseren. Zij verricht baanbrekend werk als voorvechter van het aangepast zeilen en is het levende bewijs dat een beperking je er niet van hoeft te weerhouden om te bereiken wat je wilt. Ze is hiermee een voorbeeld voor anderen in de zeilsport. Het bestuur is unaniem van mening dat de Maas trofee moet gaan naar Irene Wentink. Zij krijgt deze onderscheiding voor haar verdiensten in de wedstrijdzeilsport in het algemeen en het aangepast zeilen in het bijzonder.’
Meer informatie www.vanrietschotentrofee.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht