De oprichting van de Volmolense kanoclub in Waalre begon om het smokkelen van tabak

WAALRE – De Volmolense Kano Club (VKC) in Waalre bracht liefst drie olympiërs voort. Maar bij de oprichting, 75 jaar geleden, lag de focus nog helemaal niet op sportieve prestaties, maar op smokkelactiviteiten.

Hotel Bristol in Valkenswaard op 13 mei 1944. Het zuiden van Nederland is bevrijd. De nieuwe kanoclub formuleert een doelstelling: ‘Het komen tot bescherming van de kano tegen vreemde elementen’. Dat was nodig blijkt uit de eerste notulen, want er moesten verschillende boten worden gerepareerd ‘die door kogels waren doorschoten’. De eigenaar van de Venbergse Molen, Jac Rietstra, staat grond af, waar de vereniging een loods mag bouwen. De kanoclub Venbergsche Molen is een feit. (Eindhovens Dagblad, www.vkckano.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *