Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Maritieme kunst stichting maakt zich sterk voor tekenaar Robbert Das via lezingen voor watersportverenigingen, verkoop van origineel werk en boek

PERSBERICHT

Middelburg – Watersporters met ruime zeilervaring hebben allemaal wel eens tekeningen gezien, dan wel artikelen in watersportbladen gelezen, van Robbert Das. Hij en zijn tweelingbroer Rudolf werden wereldwijd bekend. Robbert verwierf vooral zijn bekendheid in de waterportwereld met ’3D jachtontwerptekeningen’. Vanaf de zestiger jaren verschenen talrijke maritieme tekeningen van hem in onder meer de Waterkampioen, de Spiegel der Zeilvaart, Yacht, de Schuttevaer en vele buitenlandse Yacht Magazines.

Zeiljacht Trekka door Robbert Das in 1979

PROMOTIE
Stichting Maritime Art & Design (MAD) ontving het boek Ocean Pioneers van Robbert Das waarin hij de allereerste wereldomzeilers ooit in vele 3D tekeningen en prachtige verhalen aan de lezer voorstelt. We presenteerden het publiek een expositie met de originele tekeningen en verkochten in korte tijd meer dan 500 Ocean Pioneers boeken aan fervente watersporters en ‘ship lovers’. Robbert Das hoorde ervan en stelde de vraag: ”Wie wil mijn nalatenschap kopen. Ik ben 90 jaar oud, mijn vrouw is 100 + en we leven ‘van een kleine kas’. MAD zocht een beneficiair en vond bij Scheepvaartmuseum Amsterdam interesse. Er volgde een aankoop. De nalatenschap van Robbert Das werd daarmee MARITIEM ERFGOED.

U vraagt zich wellicht af WAAROM?
Welnu, wie de handmatige 3D tekeningen van Robbert Das analyseert zal moeten bekennen dat deze, vanwege het unieke tekentalent en perfect oog van de maker, voedingsbodem zijn geweest voor bouwers van digitale tekenprogramma’s zoals het CADCam dat vooral leidend is in de (nautische) ontwerpwereld.
Het artistiek scheppend werk van Robbert Das vraagt om te worden veilig gesteld als Nautisch Erfgoed. Het unieke tekentalent van Robbert Das biedt komende generaties technische (scheepsbouw) studenten, zicht-materiaal c.q. een perfecte leermethode tot inzicht in driedimensionaal ontwerpen.

SCHEEPVAARTMUSEUM A’DAM
Eind 2018 toonde Het Scheepvaartmuseum Amsterdam zich, in de voorbereiding van een overzichtstentoonstelling van Robbert Das, geïnteresseerd in zijn authentieke tekentalent. Het museum deed uitgebreid onderzoek naar de teken-kwaliteit en uniciteit van het beeldend werk van Das. Op hun verzoek bracht het bestuur van Stichting Maritime Art & Design een bezoek aan Robbert en zijn vrouw, die al vijftig jaren in Frankrijk wonen. We selecteerden uit zijn uitgebreide oeuvre 50 tekeningen. Waarna Het Scheepvaartmuseum Amsterdam de authenticiteit en ervan onderzocht en de nalatenschap bewaarkracht ervan bevestigde door aankoop van 30 werken. Maar hun mogelijkheden waren beperkt. De opbrengst van hun koop leverde niet voldoende financiële armslag. Door deze aankoop is het werk van Das wel ondergebracht in het Register van Nautisch erfgoed. Enerzijds omdat Robbert in zijn handmatig getekende werk de ontwikkeling van scheeps- en jachtontwerpen tussen 1960 en 2000 visualiseerde. Anderzijds omdat, voor zover bekend, er geen vergelijkbaar werk voorhanden is.

MOOI, HOE MOOI KAN HET ZIJN..
Bijna heel zeilend Nederland heeft ooit wel eens kennis gemaakt met zijn wonderlijke tekentalent. En er is meer. Robbert en zijn tweelingbroer Rudolf leverden jarenlang hun eigenzinnige futuristische visie in boekvorm. Met uitgebreide technische en getekende oplossingen adviseren beide futurologen hoe we moeten anticiperen op gevolgen van de opwarming van de aarde.

Het oeuvre van Robbert Das is ruimschoots en geeft de toeschouwer de ruimte om te dromen van verre reizen. Zijn passie voor schepen heeft Robbert wel bewezen. Zijn zeilervaring is ongekend. En wie hem erover spreekt merkt dat die passie niet is afgenomen. Robbert Das laat ons, in zijn verbeelding, zeilen door de wereld. Hij gunt de toeschouwer de gedroomde zeereis in zijn 3D tekeningen…

WAT GUNT U ROBBERT DAS?
Maritieme tekeningen van Robbert Das zijn uniek en authentiek. Nergens vind je eenzelfde manier van driedimensionaal getekende varende objecten. Een analyse van die handmatig gemaakte tekeningen onthult niet alleen zijn unieke tekentalent maar ook de essentie van het Das perspectief, wat waarschijnlijk, eind vorige eeuw de voedingsbodem kan zijn geweest voor de bouw van digitale CADCam tekenprogramma’s.

Stichting Maritime Art & Design wil watersporters graag over deze unieke manier van maritiem tekenen en ontwerpen informeren en biedt daarom het volgende aan:

• Interactieve toelichting van maximaal 1,5 uur over de bijzonderheid van het werk van Robbert Das, incl. a.h.v. een aantal ingelijste authentieke tekeningen toelichting over de werkwijze en passie van Robbert waarin volop mogelijkheid tot het stellen van vragen over de scheepsontwerpen a.h.v. de DAS tekeningen
• Catalogus van het Nautisch Erfgoed Robbert Das.
• Het boek Ocean Pioneers van Robbert Das dat tegen de prijs van € 5,– per stuk te koop is.

Kosten lezing? Aankoop van 10 boeken van Robbert Das à € 5,00 p.st. Indien het bestuur van uw watersportvereniging bij de planning van Lezingen voor het najaar dit aanbod aan haar leden wil aanbieden dan kunt u met ons daarover contact opnemen. Stichting Maritime Art & Design, voorzitter Dimp Nelemans 06 22591452 info@maritime-art-design.nl

Meer informatie www.maritime-art-design.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *