Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Dutch Youth Regatta 2019 afgesloten na vier dagen van verschillende, maar perfecte zeilcondities

Persbericht

Workum – De Dutch Youth Regatta had alles wat zeilers, coaches, supporters en organisatie kon wensen: Perfecte windcondities, tropisch weer en super spannende zeilwedstrijden. Voor een aantal zeilers stond er veel op het spel, naast de evenement prijzen: kwalificatie voor de Jeugd Wereldkampioenschappen in Polen. Andere zeilers waren meer bezig met hun persoonlijke doelen.

Foto’s: Klaas Wiersma / Dutch Youth Regatta
De Dutch Youth Regatta is sinds 2005 een leidend evenement geweest voor jeugdzeilen in Europa. Ruim 750 zeilers (van 8 tot 25 jaar) uit 28 verschillende landen wereldwijd komen jaarlijks naar Workum voor deze vierdaagse regatta. Zij strijden om de titel Open Nederlands Kampioen. In iedere klasse komen alleen de beste zeilers hun land verdedigen.

Voorzitter van de Dutch Youth Regatta, Mike Paardekooper: “We hebben vier fantastische dagen gehad met perfecte zeilcondities. Begonnen met veel wind en hoge golven, maar we hebben ook een dag met minder wind gehad, voor iedereen wat. Dankzij het mooie weer was de barbecue zaterdagavond ook meer dan geslaagd.”

Spannend in de top bij de Optimist
De laatste dag was het nog super spannend in de Optimist klasse. De uit Thailand afkomstige Weka Bhanubandh start de dag op een 12de plaats. Gedurende de dag zeilt hij zo goed, dat hij uiteindelijk op een tweede plaats staat. “Het was heel spannend vandaag, mijn laatste westrijd finishte ik tweede. Maar na de finish had ik geen idee hoe het totaal resultaat eruit zag.” In spanning stond hij bij de resultaten schermen te wachten op de laatste wedstrijd. Uiteindelijk is daar het verlossende woord. Op een eerste plaats staat de Australische Daniel Links, derde is Josip Tafra uit Kroatie.

In de Optimist Benjamin klasse wint de Belgische Vic Rossel. “Ik vond het lastig in de grote golven deze week. Qua tegenstanders was vooral de jongen uit Hongkong een lastige, gelukkig waren zijn laatste wedstrijden niet goed gegaan. Hierdoor kon ik het evenement winnen.” Tweede wordt Peter Jessop (HKG) en derde Damian Berther (SUI).

Nederlandse zeilers sterk in de Laser klasse
Na een slechte start van het evenement, weet de Nederlandse Teun in der Maur omhoog te klimmen in het evenement. “Ik begon de eerste dag met slechte starts, er was ook wat meer wind dan ik gewend ben. Maar de dagen daarop heb ik stabiele resultaten neergezet. Zaterdag was ook nog wel wat lastig met minder wind, hier ging ik een wedstrijd te vroeg over de start. Gelukkig was ik niet de enige.” De laatste dag was het zaak voor In der Maur om voor de rest te blijven. “Dit was nog mijn enige taak, die heb ik netjes kunnen afmaken. Het evenement winnen was overigens ook wel mijn doel. Hiermee heb ik ook de kwalificatie voor het Jeugd Wereldkampioenschap gewonnen.” Nederland mag 1 jongen en 1 meisje onder de 18 naar dit kampioenschap sturen, er stond dus nogal wat op het spel. Het Nederlandse meisje die gaat is Marissa IJben (16de). Tweede in de Laser Radiaal is Emma Savelon en derde Niek Kampherbeek.

De Nederlandse Ties Wijbinga zeilt een sterk evenement in de Laser 4.7 en wordt eerste. Maar liefst 14 punten achter hem eindigt Peer Noordanus (NED): “De tweede plek is helemaal mooi, Ties heeft deze week echt top gezeild. Ik gun hem de winst zeker. Ik kwam hier zelf om een goed resultaat neer te zetten, minimaal top 5. Ook wilde ik veel leren, beide is gelukt. Vooral geleerd op de juiste momenten risico’s te nemen en op de juiste momenten juist veilig te varen. De laatste twee dagen met wat minder wind vond ik lastiger, kwam het veld achter mij ook ineens wel dichtbij. Maar ik heb stand gehouden.”

Winnaars in RS Feva goed overweg met sterke wind
Het werd nog even heel spannend in de RS Feva. Imme Rijk en Bente Zuidema varen een super sterk evenement. Hoewel het op de voor na laatste dag nog wel even heel spannend wordt. “De anderen zijn beter in licht weer, zaterdag kwamen zij hierdoor best dichtbij.” Femke van den Berg en Laura van den Acker hadden als doel in de top 3 te varen, even leken ze ook op goud koers. “De eerste dagen was het niet echt onze wind, net te hard. Maar zaterdag met het lichtere weer konden wij goede snelheid maken. We hoopten na die dag nog even eerste te worden, maar vandaag wisten we na de eerste wedstrijd al dat we Imme en Bente niet meer konden inhalen. Jammer, maar zij hebben het super goed gedaan. We zijn blij met een tweede plek.” Derde worden Eline van der Dussen en Estelle Schaap.

Nederland niet voorbij Belgische teams in Cadet
De Nederlandse Pol en Bloeme Klein hebben het voor hun hoogst haalbare gehaald deze week met hun derde plaats: “De Belgische teams waren heel sterk, daar kwamen wij niet voorbij. Voor ons was het varen voor die derde plek. We hebben wel hele mooie dagen gehad, je leert super veel in vier dagen varen, vooral het varen op die golven was heel leerzaam.”
De Belgische Thibaud Dirix en Thomas Winand zijn blij met de eerste plaats: “We konden goed starten, onze snelheid was goed. Hierdoor konden we een mooie voorsprong opbouwen, dit haalde de druk in de laatste wedstrijden er wel af.”

Australisch team wint in Nacra 15
In de Nacra 15 is het super spannend gedurende het hele weekend in de top. Australiers Georgia Payne en Nathan Bryant zijn uiteindlijk de sterkste. “We gingen hierheen zonder verwachtingen, voor ons was het vooral een training. Naarmate het weekend vorderde en we op een gegeven moment in de top 3 voeren werd de druk wel hoger.” Tweede worden de Duitse Silas Mühle en Levke Möller, de derde plek is voor Jesse Lindstädt en Lisa Rauch.

Nog even heel spannend in de Splash Blue
Favoriet in de Splash Blue, Wereldkampioen Mark Immenga (NED), maakt het nog even heel spannend op de laatste dag. “Mijn dag begon vandaag niet top, Zeger (den Boestert) kwam hierdoor ineens boven mij te staan. De enige mogelijkheid om nog te winnen was door Zeger een hoge aftrek te laten varen. Ik ben dus met hem gaan matchracen en wist hem terug te varen naar achteren. Bij de finish wisten we niet wie uiteindelijk had gewonnen, blij dat ik het uiteindelijk was natuurlijk.” Den Boestert (NED) wordt tweede en de Nederlandse Hanna Cromwijk derde.

Eurocup series for 29er
In de 29er vaart een super sterk veld, het winnende team na vier dagen strijden komt uit Noorwegen: Mathias Berthet en Alexander Franks Pety. Tweede worden de Australische Archie Cropley en Max Paul en derde Aristide Grou met Noah Chauvin uit Frankrijk.

Dutch Youth Regatta 2020
De Dutch Youth Regatta wordt in 2020 georganiseerd van 21 tot en met 24 mei. Paardekooper: “Ik kijk uit naar volgend jaar, hopelijk kunnen we het evenement dan nog groter maken! Een enorm dankwoord aan al onze sponsoren, vrijwilligers van alle klassenorganisaties en natuurlijk de zeilers met hun support team die dit evenement mogelijk hebben gemaakt.”

Meer informatie www.dutchyouthregatta.org en uitslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *