Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Toiletwater zelf zuiveren aan boord van jachten wordt toegestaan, maar vanaf 2021 ook regeling verzegelen van afsluiters boordtoiletten en vuilwatertanks

Persbericht

Amsterdam – Na ruim 10 jaar intensieve lobby van HISWA Vereniging – ondernemersorganisatie voor de jachtbouw en watersport – is het watersporters toegestaan om toiletwater zelf te zuiveren aan boord van hun pleziervaartuig. Bootbezitters mogen toiletwater namelijk niet zo maar overboord pompen. Dat werd in 2009 vastgelegd in het Besluit Lozen Buiten Inrichtingen. Vuilwatertanks en droogkorrels waren tot nu toe de alternatieven. Daar komen nu zuiveringssystemen bij.

Jeroen van den Heuvel, hoofd Ledenservice bij HISWA Vereniging: “Wij zijn blij dat de overheid de wet heeft aangepast. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat hanteerde daarbij de belangrijkste eisen uit de Zwemwaterrichtlijn als norm voor het filteren. Als daar aan wordt voldaan, mogen watersporters voortaan gezuiverd toiletwater lozen.”

Veel voordelen voor watersporters
Hiervoor hebben watersporters een zuiveringssysteem aan boord nodig. Dit biedt grote voordelen in vergelijking tot bijvoorbeeld het inbouwen van een vuilwatertank. Een vuilwatertank is relatief duur en kan stankoverlast geven. Een zuiveringsinstallatie is eenvoudiger in aanschaf en geeft geen stankoverlast. Er wordt immers geen toiletwater opgeslagen aan boord.

De nieuwe regeling staat toe dat urine ongezuiverd kan worden geloosd. In de nieuwe Omgevingswet die naar verwachting in 2021 ingaat, komt een regeling voor het verzegelen van afsluiters voor boordtoiletten en vuilwatertanks. Daarover wordt nog overleg gevoerd met de watersportpartijen waaronder Watersportverbond en HISWA Vereniging.

Op dit moment zijn er nog weinig passende zuiveringssystemen op de markt. “Hier liggen kansen voor leveranciers in de watersportsector. Wij gaan direct met hen in gesprek om de ontwikkeling van dergelijke zuiveringssystemen te stimuleren. Onder de voorwaarde dat het gezuiverde water voldoet aan de Europese normen voor zwemwater. Daar zullen zwemmers ook blij mee zijn”, besluit Van den Heuvel.

Meer informatie www.hiswa.nl

5 gedachten over “Toiletwater zelf zuiveren aan boord van jachten wordt toegestaan, maar vanaf 2021 ook regeling verzegelen van afsluiters boordtoiletten en vuilwatertanks”

  1. Waar zijn we mee bezig… menselijke uitwerpselen zijn toch organisch.
    Letten op sigarettenpeuken, blikjes, klein plastic enz…
    Zelf gezien dat ze overboord worden gegooid op zee door pleziervaart !

  2. Met de urine worden afvalstoffen afgevoerd. Ook van medicijnen. Toch raar dat urine niet gezuiverd hoeft te worden………..

  3. Waarom beroeps vaart wel lozen , denk aan de vele vaarfiets charters. Deze schepen hebben vaak veel meer ruimte om zoiets in te bouwen , en dan moet zo’n pleziervaartuigje dat wel gaan inbouwen, voor die paar dagen dat zo’n scheepje daadwerkelijk wordt gebruikt , kijk maar eens op een mooie dag in de jachthavens ,zijn er misschien 5 van de ligplaats houders weg , ben er zelf ook een van ha ha , en met al die onzinnige regelgeving weet ik niet of ik nog wel zo blij wordt van een eigen boot

  4. Paar jaar geleden een vuilwatertank ingebouwd, mag deze er weer uit? Voor een schoonmaakwaterapperaat? Dacht het niet , willen varen en onderhouden maar niet al die bevliegingen van die ambtenaren opvolgen . Gewoon je verstand gebruiken daar waar het kan lozen of leegpompen, verde varen en genieten ! Goede vaaart, vdB.

  5. Wat fijn dat mensen met een boot of jacht nu zelf afvalwater mogen zuiveren. Een goed zuiveringssysteem is dan natuurlijk wel noodzakelijk. Ik kan me voorstellen dat het wat meer vrijheid en gemak geeft voor mensen die veel en lang varen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *