Frank Brouwer (53) leert mensen boten bouwen: ‘Ook mensen met linkerhanden kunnen het’

Amersfoort – Het lijkt wel een sprookje, de ambachtswerf in Amersfoort. Het zonnetje schijnt op het water, er lopen ezeltjes langs de dijk en in een grote loods wordt met de hand gewerkt aan houten boten. “Het is een droom die uitkomt”, glundert Frank Brouwer.

Het Ambachtelijk Botenbouw Centrum ligt er zonovergoten bij als Frank ons verwelkomt met een kopje koffie en ons een rondleiding geeft door de loods. Zijn ogen beginnen zichtbaar te glimmen als hij vertelt over wat hij hier allemaal doet. “Ik leid hier in een jaar mensen op tot professioneel botenbouwer volgens het meester-leerlingsysteem, het oude gilde”, vertelt Frank. In 1990 volgde hij zelf een soortgelijke opleiding in Engeland. Dat beviel hem zo goed, dat hij in 2007 besloot de opleiding naar Nederland te brengen. “Een dag bestaat voor 95 procent uit praktijk, de overige vijf procent is theorie. Die komt vaak langs tijdens het bouwen van de boot. Als een leerling een vraag stelt, luistert de rest mee naar het antwoord.”

Jong tot oud weet Frank sinds 2013 te vinden, zelfs het UWV. “Sommigen willen zich laten omscholen, anderen komen hier al als ze zeventien zijn. Ik heb hier mensen gehad die zeggen dat ze twee linkerhanden hebben, maar die ben ik nog nooit tegengekomen. Ik heb zelfs iemand opgeleid die maar drie vingers had en hij is met een dikke zeven geslaagd en afgezwaaid.” (indebuurt.nl, www.botenbouwcentrum.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *