Overstap naar alternatieven voor antifoulings gaat maar traag: “Dat ligt ook aan de booteigenaren”

Amsterdam – Er zit te veel koper en zink in onze Nederlandse wateren. De zware metalen zijn slecht voor het milieu, en dus probeert de overheid het gebruik ervan zo veel mogelijk terug te dringen.

Niet alleen in de landbouw, waar ze vaak aan veevoer worden toegevoegd, maar ook in de pleziervaart. Wie zijn boot of jacht namelijk vrij wil houden van algen en schelpjes, smeert de buitenkant vaak in met een speciaal beschermend laagje: antifouling.

“Heel veel mensen gebruiken een antifouling verf”, zegt Joke Wezenbeek. Zij houdt zich bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bezig met de milieuvriendelijkheid van antifouling, en mogelijke alternatieven. “Dat is dan vaak een koper- of zinkhoudende verf. De verf die dan op je boot zit, zit na een jaar in het water.”

De overstap naar alternatieven gaat maar traag. Dat ligt ook aan de booteigenaren. “Booteigenaren moeten er aan wennen. Veel mensen zijn toch op zoek naar het beste middel met de meest aangroeiwerende stoffen.” (NOS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *