73-jarige Haarlemmer en voorzitter Klipperrace belandt in water Compagnieshaven in Enkhuizen en verdrinkt

Enkhuizen – De dode die vrijdagavond in de Compagnieshaven in Enkhuizen uit het water werd gehaald, is een 73-jarige man uit Haarlem. Volgens de politie is een misdrijf uitgesloten en is de man door een noodlottig ongeval in het water terecht gekomen.

Rond half half negen werden de hulpdiensten gealarmeerd, waarna brandweer, de KNRM en een ambulance ter plaatse kwamen in de haven van Enkhuizen. Ook werd er ter assistentie een traumahelikopter opgeroepen. Die hulp bleek niet meer nodig. De Haarlemmer was al overleden toen hij op de wal werd gehaald. (Haarlems Dagblad)

Klipperracevoorzitter Jan Smit overleden
Vrijdag 10 mei 2019 is het stoffelijk overschot van Jan Smit gevonden, in het water naast zijn kajuitjacht in de Compagnieshaven te Enkhuizen. Hij was na een vergadering met de Commissie Enkhuizer Klipperrace van plan om op de boot te gaan slapen. Of hij simpelweg de opstap naar zijn schip heeft gemist of onwel is geworden is onduidelijk. Nadat hij de volgende ochtend door zijn vrouw José als vermist werd opgegeven, is de KNRM hem gaan zoeken en werd zijn lichaam gevonden.

Jan Smit was een charterpionier van het eerste uur. Al in de zeventiger jaren voer hij met het tjalkje Het Wakend Oog vanuit Muiden met gasten. Hij werkte al vroeg samen met Caspar Mooyman en ging met hem mee toen die het boekingskantoor Zeilvaart Enkhuizen begon.

Begin tachtiger jaren voer hij jarenlang mee als vaste bemanning van het Jan Bakker-skûtsje ‘Hollandse Nieuwe’. Op dat schip, waarmee ze in 1985 IFKS- kampioen werden, was Jan Smit als technische man verantwoordelijk voor veel innovaties, en stond hij als tacticus altijd aan het roer voor en tijdens de start, waarna Jan Bakker de rest van de wedstrijd zeilde.

Jan Smit was actief lid van de Zeilvereniging Almere en werd eind tachtiger jaren betrokken bij de organisatie van de Klipperrace. In 2005 werd hij Commissievoorzitter. Hij leidde ook jarenlang de wedstrijden en was verantwoordelijk voor het rekenwerk achter de oorspronkelijk door Heine Deelstra en Ties van Os ontworpen handicapformule.

Jan Smit was bij iedereen die hem kende bekend als een buitengewoon zachtmoedig mens, met een groot gevoel voor de zeilsport en de chartervaart. (www.zeepost.info)

Eén gedachte over “73-jarige Haarlemmer en voorzitter Klipperrace belandt in water Compagnieshaven in Enkhuizen en verdrinkt”

  1. Wat verdrietig; waarschijnlijk bij aan boord gaan tussen boot en steiger gevallen?
    De watertemperatuur van het IJsselmeer is nog geen 12 graden en het water in de haven zal niet veel warmer zijn. https://waterinfo.rws.nl/ Dan heb je niet veel tijd om een zwemtrapje te vinden waar je bij kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *