Marit Bouwmeester prolongeert Europese titel, Maxime Jonker pakt zilver EK Laser Radial

LA ROCHELLE – Zeilster Marit Bouwmeester heeft bij het Europees Kampioenschap Laser Radial in La Rochelle haar Europese titel geprolongeerd. Tijdens de vierde racedag van het EK nam de 29-jarige Friezin de koppositie in het klassement al over van de Nederlandse Maxime Jonker. De twee daaropvolgende dagen voer Bouwmeester sterk en breidde ze het puntenverschil met de concurrentie verder uit. Met een totaal van 26 punten wint regerend Olympisch en Wereldkampioene Bouwmeester de Europese Titel 2018. Maxime Jonker pakt na een spannende laatste wedstrijddag het zilver met 63 punten.

Tijdens de laatste dag van het EK moesten de zeilsters hun twee afsluitende races van het EK in de regen varen. Marit Bouwmeester start haar 11e race van het event sterk en behoudt tijdens deze race haar plek vooraan in de vloot. Ze finisht de race als tweede, net achter Paige Railey (USA). Railey vaart als Amerikaanse echter niet mee voor de Europese titel en daarmee is het puntenverschil van Bouwmeester ten opzichte van de Europese concurrentie groot genoeg om zich, met nog een laatste race te varen, al Europees Kampioen te kunnen noemen. Haar laatste race finisht Bouwmeester als zesde.

“Ik kijk positief terug op dit EK”, vertelt Bouwmeester. “Volgens mij heb ik wel een degelijke serie neergezet. Bij ons vorige event, de World Cup in Hyeres, hadden we weinig wind en hier in La Rochelle veel wind, dus ik ben blij dat ik goed mee kan komen in beide omstandigheden.” Met alle mogelijke titels in het Laser Radial-zeilen op zak heeft de Friezin zich een hoger doel gesteld: “Ik wil graag de sport naar een hoger niveau tillen. Ik denk dat er in elke sport wel een groot verschil is tussen mannen en vrouwen en ik zie het wel een beetje als een persoonlijke missie om dat weg te werken. Je ziet hier ook dat alle meiden fitter en sterker worden en we met z’n allen op een steeds hoger niveau racen. Dat is gaaf om te zien. En ik ben blij dat ik daar de beste van mag zijn!”

Na een bewogen jaar met veel blessureleed kijkt Bouwmeester optimistisch naar de rest van 2018: “Ik heb nu twee events achter elkaar helemaal pijnvrij kunnen varen, na veel blessureleed na de Spelen. Ik ben blij dat mijn lichaam weer hersteld is. Ik kan het nu sterk maken voor het WK in Aarhus”.

Zilver voor Jonker: “Eerste podiumplek bij senioren en dat smaakt naar meer!”
Voor de 23-jarige Maxime Jonker werd het na een hele sterke start van het evenement, op de slotdag nog even spannend. Zij startte haar dag vanuit de tweede plek in het Europese klassement, met een comfortabele voorsprong van 30 punten op de nummer 3, de Belgische Emma Plasschaert. Maar door haar 11e race als 42e te finishen, moest haar schrapresultaat van 14 punten van een dag eerder, bij haar puntentotaal opgeteld worden. Haar allerlaatste race finisht ze 19e, waarmee ze met een totaal van 63 punten alsnog het zilver pakt en Plasschaert (BEL) het brons.

Jonker blikt tevreden terug: “Ik begon natuurlijk super goed met dit EK. Ik voer bijna alleen maar 1’tjes. Dat was super tof. Een race winnen is gewoon een heel lekker gevoel en als je dat dan zes keer doet in een evenement, dan is dat natuurlijk echt heel leuk. Voor vandaag was het voor mij eigenlijk al wel een geslaagde week. Natuurlijk wilde ik het wel leuk afmaken, maar vandaag had ik wat struggles en daar baal ik wel een beetje van. Ik had het liever winnend afgesloten. Maar ik ben blij met het resultaat. Mijn eerste podiumplek bij de senioren! En dat smaakt naar meer!”

De 23-jarige Daphne van der Vaart finisht haar laatste twee races als 24e en 30e. De 19-jarige Mirthe Akkerman sloot haar EK sterk af door beide races als vierde te finishen.

Top 3 Europees Kampioenschap Laser Radial
Marit Bouwmeester (NED)
Maxime Jonker (NED)
Emma Plasschaert (BEL)

Top 3 European Trophy (Open EK)
Marit Bouwmeester (NED)
Paige Railey (USA)
Maxime Jonker (NED)

(Watersportverbond, www.eurilca.org)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *