Replica Scheveningse zeilwagen van drie ton ook bij windkracht vijf te zwaar om van z’n plek te komen

Scheveningen – In Scheveningen dromen ze er al jaren van om net als prins Maurits en zijn 27-koppige gezelschap over het strand te racen in een uit de kluiten gewassen zeilwagen. Hoe dat moet begrepen ze in de zeventiende eeuw veel beter dan nu, bleek vrijdag.

De ’race’ met de replica van Maurits’ in 1602 gebouwde zeilwagen is de gedroomde finale van ’Feest aan Zee’. Met dit evenement zet Scheveningen al het hele jaar een uitroepteken achter het tweehonderdjarig bestaan als badplaats. Bewust werd ervoor gekozen de rit pas ver na het toeristenseizoen te houden. Dan is er meer kans op harde wind uit de goede richting en is het rustig op het strand. Een vereiste als je los gaat met een eikenhouten gevaarte van drie ton, amper bestuurbaar en zónder rem.

De afgelopen weken werd twee keer getest, maar kwam het imposante voertuig niet van zijn plek. ,,We moeten wind pal van achteren hebben en windkracht drie is ook niet genoeg’’, zegt ’kapitein’ Leon Rodenburg, vrijwilliger en een van de drijvende krachten achter het project. (Haarlems Dagblad, Omroep West)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *