Golden Globe Race zeilster Susie Goodal verliest mast op Stille Oceaan 2000 mijl ten westen van Kaap Hoorn

Les Sables d’Olonne – De 29-jarige deelneemster aan de Golden Globe Race Susie Goodal heeft 2000 mijl ten westen van Kaap Hoorn haar mast verloren toen haar boot platsloeg. Op dat moment stond er 60 knopen wind. Vanochtend om 11:00 UTC ving Falmouth Coastguard een noodsignaal van de zeilster op. Susie Goodal zelf is alleen licht gewond. De Chileense kustwacht heeft een vrachtschip 480 mijl ten zuidwesten van Goodals positie gevraagd koers te zetten naar het gebied van het zeiljacht. Het schip kan daar op z’n vroegst over twee dagen zijn.

Goodal nog mét mast bij doorkomst van het ‘Australië gate’ (foto GGR/Christophe Favreau)

Even leek het dat de romp van Goodals Rustler 36 DHL Starlight bij de ontmasting was lekgeraakt. Dit bleek later gelukkig toch niet het geval. Binnenin de boot is het wel een chaos. Een paar uur voor de ontmasting verzond de solozeilster en enige vrouwelijke deelneemster aan de wedstrijd nog het volgende tekstbericht: ‘Ik word hier afgeranseld en vraag me af, wat ik hier in hemelsnaam doe…’ Later sms-te ze: ‘Ontmast. Geen noodtuig mogelijk. Total loss. Positie: 45′ 27.787 S 122′ 23.537 W.’ De wedstrijdorganisatie is er dankzij de satelliettelefoon in geslaagd even met Goodal te spreken.

Susie Goodal meldde daarbij, dat ze alle veiligheidsmaatregelen had genomen. Wel had ze zich toch nogal bezeerd en krijgt daarvoor medisch advies. Als extra maatregel koerst ook de op 780 mijl westelijker gelegen Amerikaans-Hongaarse deelnemer Istvan Kopar downwind richting DHL Starlight. Maar hij zal pas over een dag of zes in het gebied aankomen. De wedstrijdorganisatie houdt elk uur contact met Goodal. (Nauticlink, Golden Globe Raceactuele posities, Voile et Voiliers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *