Rijkswaterstaat realiseert zandoever aan weerszijden deel Houtribdijk in Markermeer en IJsselmeer

Utrecht – Rijkswaterstaat is begonnen met de aanleg van enorme zandpakketten tegen de Houtribdijk. Het zand wordt aan weerszijden van de dijk geplaatst. Bij storm breekt de zandige oever de kracht van de golven van het Markermeer en het IJsselmeer. Het is voor het eerst ter wereld dat deze manier van ‘bouwen met de natuur’ wordt toegepast in een zoetwatermeer.

De Houtribdijk krijgt alleen brede zandoevers tussen Enkhuizen en Trintelhaven, dus tot halverwege de dijk. Dit 12 km lange stuk is dankzij bestaande zandriffen minder diep dan bij Lelystad, waar de dijk op dit moment met breuksteen wordt versterkt. In totaal gaat het om 10 miljoen m3 zand, dat wordt verplaatst in het Markermeer. Uiteindelijk ligt er langs de Houtribdijk dezelfde hoeveelheid zand als wat er nu jaarlijks op de Nederlandse Noordzeekust wordt gesuppleerd. Het werk aan de zandige oevers loopt voorspoedig, aldus Corné Appelo van aannemer Combinatie Houtribdijk. ‘Met de inzet van onze winzuiger Sliedrecht 27 realiseren we nu 200 m zandige versterking per dag.’ Medio 2020 moet de hele dijkversterking zijn afgerond. (Rijkswaterstaat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *